Tuesday, January 17, 2012

Stannfåglarna- ett boktips!

Jag fick en bok i julklapp av J´s pappa. Den heter Stannfåglar och är skriven av Inger Henricson. Boken är utgiven på ett litet förlag som heter bokverket. http://www.bokverket.se/  Jag är osäker på om man kan köpa boken i handeln här, möjligtvis uppe i Norrland.

Hur som helst.

Berättelsen börjar år 1901 i Klippsta, Norrland inland. Den handlar om ett par som väntar sitt andra barn och som söker en plats att bygga sitt hem på. Många emigrerar den här tiden till Amerika men denna bok handlar om de som väljer att stanna kvar. Paret hittar den perfekta marken men de får det inte lätt då myndigheterna vid två tillfällen river deras hus. Paret ger dock inte upp utan fortsätter kämpa! I boken får man följa dessa människor från deras barndom fram till ålderdomen. Deras livsöden är väldigt gripande och man inser hur bortskämd och bekväm man själv faktiskt är!

Boken bygger på verkligheten och den utspelar sig i de trakter där J´s pappa bor och där J är född och uppvuxen. För mig gör det såklart boken ännu mer intressant! Att den dessutom är skriven mest ur ett kvinligt perspektiv gjorde den ännu bättre. Det var längesedan jag slukade en bok som denna och det är bra att få en del av Sveriges historia i sitt bagage!

No comments: