Saturday, September 24, 2011

Vidriga kryp

När vi påbörjade vår Norrlandsresa hade jag en fruktansvärd klåda i hårbotten. Det kliade och hettade som feber i skallen på mig. Min bättre, oäkta hälft kollade in min hårbotten, inga mjäll, inga löss. Han konstaterade att det var den finaste hårbotten han sett :-D



Dagarna gick, klådan höll i sig och jag gick till apoteket och fick något medel mot irriterad hårbotten. Det hjälpte inte ett dugg. Så småningom började min dotter ocksp klaga på klåda och jag trodde hon bara härmade mig, att hon ville vara likadan och att hon gjorde så för att få använda medlet jag köpt.



Mot slutet av semestern kliade jag mig i nacken, fick något på fingret, tittade. EN LUS!!! Fy fasiken, en livs levande, stor, äcklig lus! Jag har aldrig varit med om det förut och aldrig sett en hårlus live. För säkerhets skull kollade jag bilder på nätet och jo då, det var verkligen en lus!

Bilden är från nätet


Genast kollade jag in min dotters hårbotten och hittade en liten, liten lus, ca en femtedel så stor som den i min skalle. Jaha, bara att kolla killens huvud och hans dotters huvud också. I killens hårbitten hittade jag en lus, lika stor som min! Hans dotter verkade däremot ha klarat sig.


Eftermiddagen tillbringades på stan, på jakt efter bästa lusdödaren! Medel är fruktansvärt dyra och kanske inte så snällt mot håret, huden och naturen. Så, det fick bli en elektrisk luskam som vi använde varje dag.


När semestern var slut och förskola och jobb började igen, verkade vi ha fått bukt med lössen. Min dotter tillbrin´gade en vecka hos sin pappa och jag köpte en egen elektrisk kam till dem så att han skulle kunna kamma henne varje dag.


Så blev det fredag och min mobil ringde. Dagisfröken i andra änden som sa att en akut situation uppstått. Vad? Har min dotter ramlat illa och halvt slagit ihjäl sig eller? Nej då, de har hittat ett kryp i hennes hår och jag måste hämta henne så fort som möjligt.


Denna gång köpte jag ett lus-schampo som jag tvättade hennes hår med. Sedan har vi kammat och kammat och kammat. Lössen är borta, peppar peppar men på måndag ska hennes pappa upprepa lus-schampo kuren, för säkerhets skull. Själv använder jag elkammen var och varannan dag ifall om att...




1 comment:

Tjubanna said...

Förra fredagen hämtade jag min dotter på dagis. På lördagen satt hon i mitt knä och då såg jag...en LUSJÄVEL som kröp i hennes hår!!! Fan! Jag såg även fullt med ägg/gnetter längst med hårstråna. Satan, hennes pappa verkar ha slarvat med kammandet. Bara att dra iväg till apoteket och köpa den dyraste, förhoppningsvis bästa kuren de har. Ett filmjölksliknande preparat som ska sitta i under natten, minst 8 timmar och som ska döda och ta bort allt, både ägg och löss. Min tappra lilla tjej sov med medlet i skallen och tidigt på morgonen gick vi upp och spolade ur det. Sedan blev det kamma, kamma, kamma varje dag!